Merzouga

Een nacht in de woestijn

Het klinkt als een sprookje, overnachten in de woestijn. In Marokko, in de westelijke Sahara, kan je deze droom werkelijk maken. De Erg Chebbi duinen bij Merzouga zijn metershoog, en prachtig om te zien. 's nachts kan je van de sterren genieten die in woestijn volop zichtbaar zijn. In de ochtend geniet je van een prachtige zonsopkomst. Wellicht wel een van de mooiste plekken van Marokko. Een bezoek aan de Sahara zou je dan ook echt moeten toevoegen aan jouw trip door Marokko. In deze blog zal ik je tips geven voor jouw bezoek aan de Sahara van Marokko. De volgende onderwerpen kom en aan bod:

Waar ligt de Sahara?

De Sahara spreidt zich uit over tientallen landen in Afrika, waaronder Marokko. In het zuiden vind je de twee woestijngebieden van Marokko, de Erg Chebbi duinen bij Merzouga en de Erg Chegaga bij M'Hamid. De duinen van Erg Chebbi liggen iets meer naar het oosten, tegen de grens van Algerije. Indien je een trip boekt in Fes is de kans groot dat je de Erg Chebbi duinen in Merzouga zal gaan bezoeken. Via Marrakech zijn de duinen van Erg Chegaga dichterbij. De meeste trips vanuit Marrakech gaan dan ook naar Erg Chegaga bij M'Hamid. Ik ben al meerdere keren in Merzouga geweest maar nog nooit in M'Hamid. Tip: lees hier alles over de route Marrakech naar Merzouga. 

Hoe boek je een overnachting in de woestijn?

Een overnachting in de Sahara is heel gemakkelijk van te voren te regelen. Zo kan je direct bij aankomst al de woestijn in gaan. Wij hebben onze woestijnovernachting geboekt bij Desert Berber Fire Camp in Merzouga. Als je aankomt bij de Riad, krijg je eerst nog wat thee aangeboden. Vervolgens krijg je de keuze om naar het kamp te gaan met kameel of met de 4x4. De kameeltrip is leuk om te doen, houdt er wel rekening mee dat de tocht lang duurt. Het is beter om een lange broek te dragen tijdens de tocht. De laatste keer dat ik er was, stonden de kampen nog midden tussen de duinen. Inmiddels zijn de kampen verplaatst naar de randen van de duinen vanwege nieuwe regelgeving. De kameeltrip schijnt hierdoor een stuk langer te duren dan voorheen. 

Welke spullen neem je mee de woestijn in?

Wanneer je de woestijn in gaat heb je niet al je spullen nodig. Met name als je met een kameeltrip gaat, het is dan niet mogelijk om je koffer mee te nemen. Je krijgt in de Riad de tijd om je spullen voor de nacht mee te verzamelen. De volgende ochtend keer je terug bij het Riad om te ontbijten en te douchen. Je hebt dus niet veel nodig. Vergeet geen extra tas mee te nemen waar je, je spullen in mee kan nemen. Wat handig is om mee te nemen:

  • Telefoon en/of camera;
  • In de kampen zijn stopcontacten aanwezig, je kan je opladers dus meenemen;
  • Lange broek voor onderweg indien je met de kameel gaat. Het is een behoorlijk lange reis en op den duur kan dat pijn gaan doen. Met een lange broek voorkom je dit. 
  • Kleding voor de nacht, indien je in de wintermaanden reist, warme kleding. In de nacht kan het behoorlijk koud worden in de woestijn. 

Hoelang heb je nodig om de Sahara te verkennen?

Veel mensen gaan met een georganiseerde trip vanuit Marrakech of Fes naar de Sahara in Marokko. Vaak blijven ze dan één nacht in de woestijn slapen. De eerste keer dat ik in Marokko was, heb ik ook één nacht in de woestijn verbleven. Achteraf gezien bleek dit veel te kort om alles te zien wat de omgeving ons te bieden heeft. Merzouga ligt ver van de bewoonde wereld. De reis van en naar Merzouga duurt dan ook minimaal acht uur vanaf elke grote stad. Hierdoor kom je vaak laat in Merzouga aan en vertrek je weer vroeg in de ochtend. Het is daarom ook aan te raden minimaal twee dagen in Merzouga te verblijven. Wil je weten wat er allemaal te zien is rondom Merzouga? Lees dan mijn artikel top 5 activiteiten in de Sahara.

Wil je weten hoe je precies in de Sahara komt? Lees dan mijn blog van Marrakech naar de Sahara en terug in 4 dagen.