Amsterdam

Tip!

Het zaaien van zaadjes van wilde bloemen helpt de natuur

Het is al langer bekend dat de natuur achteruit aan het gaan is. Veel boswachters zeiden dit al langer maar ook onderzoeken bevestigen het steeds meer. Dieren en planten zijn aan het verdwijnen, volgens de Verenigde Naties gaat het om honderdduizenden dier en plantsoorten als we niet snel ingrijpen. De afgelopen jaren wordt er in Nederland campagne gemaakt door natuurorganisaties, zoals de vereniging 'Natuurmonumenten', voor het zaaien van zaadjes van wilde bloemen.  Deze wilde bloemen kunnen bijdragen aan het instant houden van de diversiteit aan insecten en daardoor andere kleine dieren in een bepaald gebied. In dit artikel zal ik de volgende punten bespreken:

Variatie is belangrijk

Elk dier heeft zijn natuurlijke vijand. Zo wordt ons eco systeem al jaren in stand gehouden. Wanneer er bepaalde insecten, dieren ontbreken in een gebied, dan kan het zijn dat een ander insect of dier zich hierdoor sneller kan voortplanten. Zij hebben nu geen natuurlijke vijand. In Nederland is dat afgelopen jaar gebeurd met de eikenprocessie rups. Zij werden hierdoor een plaag waar veel mensen last van hadden. Zo zijn er wereldwijd wel meer voorbeelden. De grote gevolgen kan je met name zien in landen waar veel monolandbouw plaatsvindt. Helaas is dit de vorm van landbouw die door de meeste boeren noodgedwongen wordt toegepast, het is namelijk veel goedkoper en ook effectiever. Ook wordt er veel met gifstoffen gewerkt die onkruid vernietigen maar daarmee ook alle insecten en dieren die er mee in aanraking komen. 

Waarom wilde bloemen?

Met het zaaien van wilde bloemen bereik je direct veel variatie op een klein stukje. Insecten en bijen zijn er dol op. De meeste mensen trouwens ook. Het is natuurlijk niet DE oplossing. Er moet uiteraard nog veel meer gebeuren. Maar het is wel een begin. Een gemakkelijk begin. Met name voor Nederlanders, je kan namelijk gratis een ' wilde bloemen toolkit' 'aanvragen' bij de vereniging, Natuurmonumenten. In 2019 hebben al ruim 230.000 mensen aan deze actie mee gedaan. Jij kan ook mee doen (indien je in Nederland woont). Je kan natuurlijk ook zelf actie ondernemen, wanneer je niet in Nederland woont. Zaadjes van wilde bloemen zijn bijvoorbeeld bij tuincentra te koop. 

Waar kan je deze zaadjes van wilde bloemen zaaien? 

In principe kan je ze overal zaaien. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je eigen tuin;
  • Indien je in een appartement woont, op elk stukje gras wat je ziet in de buurt van je appartement;
  • Grasvelden;
  • Stukjes gras langs de sloten;
  • Bermen;
  • Langs akkers van boeren;
  • Wanneer je op vakantie bent;
  • Een creatieve plek waar ik niet aan heb gedacht. 

Wil je graag nog meer doen voor de natuur? Overal zijn er stichtingen en verenigingen actief, die opkomen voor de natuur. Ook in jouw land is er een organisatie. Zoek op het internet, vraag rond, je vind sowieso iemand die meer informatie heeft. Nederlanders kunnen kijken op de website van 'Natuurmonumenten'. Je kan vrijwilliger worden van deze vereniging en je in groepsverband bijdragen aan de natuur. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen alleen een financiële bijdrage te doen.