Merzouga

Top 5 activiteiten in de Sahara

Veel mensen blijven maar één nacht in de woestijn en gaan daarna weer terug naar de stad. Dat is jammer want er zijn echt veel leuke activiteiten te doen. Heb jij een trip gepland naar de Sahara? Of ben je nog aan het twijfelen? In deze blog zal ik de vijf leukste activiteiten in de Sahara gaan bespreken. Dit zijn:

Lunchen bij een nomaden familie

Jaren geleden leefden er nog vele families als nomaden in Marokko. Doordat de temperaturen blijven stijgen en ook het water tekort steeds groter wordt zijn veel families zich gaan vestigen in de dorpen. Er zijn nog wel families die als nomaden leven. Soms komen er families naar de rand van de woestijn toe, hier verblijven zij dan een aantal weken voordat we weer verder trekken. Er is een mogelijkheid om hen te leren kennen. Vind je het leuk om met andere culturen in aanraking te komen? Dan is dit zeker een tip

Met een Quad door de woestijn racen

De quad is een leuk vervoersmiddel om de woestijn te verkennen. Het is een stuk sneller dan een kameel en daarnaast is het ook leuk om over de zandheuvels heen te racen. Je kan in Merzouga een quad huren en er alleen op uit gaan. Het is beter de eerste keer met een gids te gaan die je de omgeving leert kennen. Je wilt niet verdwalen in de woestijn. Bij het kleine centrum van Merzouga zijn genoeg opties voor het huren van een quad. Vaak goedkoper dan het huren bij een hotel. Voordat je gaat is het handig om een doek voor je gezicht te binden, berber stijl. Ook een zonnebril kan handig zijn. Het zand kan namelijk behoorlijk vervelend aanvoelen wanneer het in je gezicht waait.

Een Oase bezoeken bij de woestijn

In de woestijn groeien over het algemeen geen planten en bomen. Toch zie je hier en daar wel een struik of boom die het weet te overleven. Vlakbij de woestijn vind je een Oase. Een prachtige plek vol met moestuintjes van de lokale bewoners en Palmbomen. Doordat ook hier het water beperkt is, is er een systeem ontwikkeld. Dit systeem zorgt ervoor dat ieder tuintje op zijn beurt het water ontvangt. Zo kan iedereen zijn tuin onderhouden. Het is mooi om te zien hoe ze met elkaar dit probleem hebben opgelost.

Sandboarden in de woestijn

Op een snowboard van de hoogste heuvel in de Sahara in Marokko af boarden. Wie wilt dat nu niet? Het is echt super leuk om te doen. Een tip is om een kamp uit te kiezen die deze snowboards heeft staan. Wij verbleven in Desert Berber Fire Camp. Ze hebben er een aantal staan, voor iedereen vrij om te gebruiken.

Offroad tour langs de hoogtepunten van de Sahara

De Sahara heeft ons nog veel meer te bieden. Met een 4x4 kan je een tour maken langs al deze hoogtepunten. Met een halve dag tour ga je langs bij het dorpje Khamlia. Khamlia ligt op 7km afstand van Merzouga, aan de voet van de Erg Chebbi duinen. In dit dorp leeft een grote populatie Gnawa. Voorheen waren zij nomaden maar door omstandigheden zijn ze zich rond 1950/1960 gaan settelen, samen met andere berber nomaden in de dorpen rondom de Sahara. De Gnawa staan bekend om de muziek die ze maken. Deze laten ze je dan ook graag horen wanneer je hun dorp komt bezoeken.

Een ander hoogtepunt van de Sahara bereiken we na een paar kilometer offroad te hebben gereden, het Dayet sriji meer. Dit is een groot meer dichtbij de duinen en ziet er echt prachtig uit. Je ziet hier veel verschillende vogels en als je geluk hebt kan je ook flamingo's spotten. Ook worden de kamelen van het dorp hier vaak los gelaten om te gaan grazen. Heel leuk om te zien. 

Bij een tour van een volledige dag ga je in de middag ook nog langs het stadje Rissani.  Rissani heeft een typisch Marokkaanse medina, net zoals elke Marokkaanse stad. Alleen Rissani is niet zo toeristisch zoals de grote steden Marrakech en Fes. Je zal hier meer het Marokko zien van de gemiddelde burger. 

Meer lezen over Marokko? Lees dan ook mijn blogs een nacht in de woestijn en van Marrakech naar de Sahara en terug in 4 dagen