Merzouga

Van Marrakech naar de Sahara en terug in 4 dagen 

De eerste keer dat ik naar Marokko ging is alweer bijna een jaar geleden. Dit was in November 2018. We vonden een goed ticket naar Marrakech voor 5 dagen, de Sahara stond al langer op onze to-do lijst dus we besloten de tickets te kopen. We dachten dat het openbaar vervoer een goede optie zou zijn voor deze reis. Nieuwsgierig naar onze ervaring? In deze blog zal ik je per dag gaan vertellen wat we hebben gedaan. 

Dag 1: met de bus naar Ouarzazate

's Ochtends vroeg landen we in Marrakech. Direct verlaten we de luchthaven en pakken een taxi naar het busstation. Daar aangekomen kopen we onze tickets naar Ouarzazate toe. We moeten nog een paar uur wachten dus we gaan nog even snel wat eten bij het restaurant op de hoek van het busstation. Even later schuiven we aan bij de rest van de passagiers in de wachtruimte, wachtend op een signaal voor vertrek. Een paar minuten later is het zo ver. We verlaten Marrakech en rijden via het Atlas gebergte naar Ouarzazate toe. Onderweg maken we nog even een stop bij een restaurant om wat te eten. Rond 9 uur 's avonds komen we aan in Ouarzazate. Nu moeten we nog een hotel vinden. 

Via www.booking.com vinden we een goed hotel tegen een redelijk goedkoop tarief. We boeken dit hotel en proberen een taxi te vinden die ons naar het hotel kan brengen. Het was zeker nog een paar kilometer dus echt te ver om te lopen met onze koffers. Een taxi chauffeur stopte en we vroegen hem ons te brengen, hij keek naar het adres maar wist niet waar het was. Hij vroeg of wij het wilden uitspreken maar nog steeds had hij geen idee. Hij vertrok weer. Nog een paar taxi chauffeurs verder, bellen we het hotel op. Younes, de hoteleigenaar, biedt direct aan ons op te halen en vraagt waar we staan. Het blijkt dat het hotel iets buiten de stad in een nieuw ontwikkeld stuk ligt en dat daarom niemand wist waar het adres was. Het hotel was nog volledig nieuw en zag er indrukwekkend uit. Younes nodigt ons uit thee te drinken en vraagt naar onze planning. We vertellen dat we de volgende dag naar de Sahara willen gaan. Hij vertelde ons dat er eigenlijk twee plekken zijn waar je duinen kunt vinden en dat beide in de Sahara zijn. Echter wel ver van elkaar. Je hebt de Erg Chebbi duinen bij Merzouga en de Erg Chegaga bij M'Hamid. Erg Chegaga ligt dichterbij Ouarzazate en daarom gaan de meeste mensen vanuit Marrakech hier naar toe. Younes vertelde ons wel dat de Erg Chebbi in Merzouga mooier waren dus besloten we hier naar toe te gaan. We konden via hem een chauffeur regelen die ons via alle hotspots van Ouarzazate naar Merzouga zou brengen, de kameeltrip, overnachting in de woestijn en de terugreis via een andere route. Wat we met name lastig vonden aan onze bustrip was dat we echt heel veel mooie uitzichten hadden maar niet konden stoppen om er even van te genieten en een foto te maken. Daarom leek het ons een goed idee om dit te doen. Het totale pakket was 200 euro per persoon.     

Dag 2: onderweg naar de Sahara

De volgende ochtend staan we vroeg op voor onze lange tocht richting de woestijn. We zouden er 8 uur over doen met alle stops inbegrepen. We rijden langs mooie plaatsen zoals tinghir (zie foto hierboven) de rozen vallei, de dades vallei en de Todra kloof. Ook maken we nog even een stop bij een Kasbah, Espace Kasbah Amridil. Hier krijgen we een rondleiding van een lokale gids. Hij gaf ons uitleg over de tijd waarin er nog een familie woonden in de Kasbah, hoe het er aan toe ging, wat de gebruiken waren en welke tools ze daarbij gebruikten. Van elke stuk gereedschap kregen we een uitleg waar het voor dienden. Op het eind van de toer kom je in een ruimte uit waar posters hangen van alle films die een stuk hebben opgenomen in Espace Kasbah Amridil. De gids kon er vol enthousiasme over vertellen. Het was een erg interessant uitstapje. Uiteindelijk komen we met zonsondergang aan in Merzouga. Hier krijgen we weer thee aangeboden en vervolgens gaan we samen met een groepje Spaanse toeristen met kamelen de duinen in. 

Helaas was het al te donker toen we uiteindelijk aankwamen in het kamp om nog foto's te maken. We gaan naar onze tent om onze spullen neer te zetten en om ons om te kleden, het begint toch best koud te worden nu de zon onder is. Youssef komt ons vertellen dat het eten ieder moment klaar is en vraagt of we ook komen naar de grote tent. Daar zit het al vol met andere toeristen van allerlei verschillende nationaliteiten. We schuiven aan bij de Spaanse toeristen, met wie we de kameeltrip hadden gedaan. Als avondeten krijgen we een Berberse salade, harira, een traditionele Marokkaanse soep, en een hoofdgerecht met vlees. Ik eet geen vlees dus het hoofdgerecht was niet aan mij besteed. In plaats daarvan nam ik wat extra harira en wat fruit. Later op de avond was er nog een kampvuur en werd er Berberse muziek gemaakt. Iedereen ging al vroeg naar bed om de volgende ochtend op tijd wakker te zijn voor de zonsopkomst. 

Dag 3: zonsopkomst in de Sahara

Gelukkig worden we op tijd wakker voor de zonsopgang en gaan de duinen verkennen. Afgelopen nacht had het een beetje geregend dus de kleuren in de lucht waren ongelooflijk mooi. Doordat het ook nog gewaaid had waren alle sporen in het zand verdwenen. Onze voetstappen waren dan ook het enige wat je kon zien wanneer je om je heen keek. Het gaf je het gevoel dat je helemaal alleen op de wereld bent, wat echt geweldig is. Nadat we even door de duinen hebben gewandeld gaan we weer terug naar het kamp. Hier zijn ondertussen een paar mensen bezig met sandboarden, vanaf de hoge duin naast het kamp. Natuurlijk willen wij het ook proberen. Ik heb nog nooit eerder op een snowboard gestaan maar sandboarden is echt super leuk om te doen. Zeker een aanrader. Het is inmiddels tijd voor onze kameeltrip terug naar de riad, van waaruit we waren vertrokken. In het riad staat een lekker ontbijt klaar, we krijgen nog de gelegenheid om te douchen en daarna gaan we weer terug richting Ouarzazate. Tijdens het ontbijt hadden we nog even gepraat met het groepje Spaanse toeristen. Zij bleken ook terug te gaan naar Marrakech via Ouarzazate. Wij hadden nog geen vervoer geregeld van Ouarzazate naar Marrakech en stelden voor de taxi met hun te delen. Zij vinden dit een goed idee dus we spraken af elkaar de volgende ochtend te zien in Ouarzazate. Op deze manier waren we 25 euro per persoon kwijt in plaats van het volledige bedrag voor een taxi. We waren sowieso niet van plan om met de bus terug te gaan vanaf Ouarzazate. Het was een goed alternatief voor iedereen. 

Op de terugweg rijden we als eerst langs een oase. De bomen in de oase hadden prachtige kleuren, deels groen en deels geel, de overgang naar de herfst. Na de oase reden we richting de bergen, langs allerlei slingerwegen doorkruizen we het gebergte. De uitzichten waren echt geweldig. Terug in Ouarzazate bezoeken we nog een Kasbah en daarna ook de Ksar Ait ben Haddou, door Unesco uitgeroepen tot wereld erfgoed. Ksar is het meervoud van Kasbah. De chauffeur gaat ergens koffie drinken en wij lopen door een medina naar een brug die ons naar Ait ben Haddou leidt. Het is indrukwekkend om te zien hoe de Ksar is gebouwd. Sommige stukken zijn echt vervallen maar het meeste staat nog overeind. Er zijn ook veel handelaren actief die er hun spullen proberen te verkopen. Via kleine weggetjes kan je uiteindelijk helemaal bovenin uitkomen. Wij hadden geluk, toen we boven aan kwamen konden we de zon zien onder gaan, wat de lucht een hele mooie gloed gaf. In de avond lopen we van ons hotel naar het centrum van Ouarzazate, ondanks dat het al 10 uur 's avonds is, is het plein nog vol met kinderen, rijdend in kleine autootjes en andere speelapparaten. Dat is het leuke aan Marokkaanse steden, zelfs in de avond zijn ze nog levendig. 

Dag 4: via Ait Ben Haddou terug naar Marrakech

In de ochtend vragen we via WhatsApp naar de planning van de dag. Ze zijn net wakker en kunnen over een uurtje bij ons hotel zijn. Klinkt goed. Zij waren nog niet bij Ait ben Haddou geweest en gezien het toch op de weg was naar Marrakech, vroegen ze of we het erg vonden om weer naar Ait ben Haddou te gaan. We hadden er uiteraard geen probleem mee dus we gingen voor de tweede keer naar Ait ben Haddou. Terwijl zij de Ksar aan het bewonderen waren, gingen wij even een stukje wandelen bij de rivier. Deze was op dit moment vrijwel geheel opgedroogd. 

Onderweg, terwijl we door het Atlasgebergte reden kwamen we veel mooie uitzichten tegen. We overlegden kort met de Spaanse jongens, die ook van fotografie leken te houden en vroegen de chauffeur of hij het erg vond om te stoppen op plekken die we mooi vonden. Onze chauffeur was een vrolijke man en vond het allemaal wel prima. Het werd een leuke dag vol met stops in het Atlasgebergte. Uiteindelijk kwamen we eind van de middag aan in Marrakech.

Via www.booking.com zochten we een leuke riad maar we konden niets geschikts vinden.  We stapten daarom op dezelfde plek uit als de andere en vroegen of die Riad nog een een kamer over had. Er was een kamer beschikbaar. Later die avond ontmoeten we de Spaanse jongens weer op het dakterras en ook de eigenaar van de Riad kwam erbij zitten. Hij had een gitaar en besloot zijn kunsten te laten horen. Het was een gezellige avond. 

Wil je meer lezen over Marokko? Lees dan ook mijn blog een nacht in de woestijn waarin ik je tips geef voor jouw nacht in de Sahara. Wil je weten wat de Sahara je nog meer te bieden heeft? Lees dan mijn artikel Top 5 activiteiten in de Sahara.