Crete

9 natuur spots van Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en heeft talloze leuke plekken om te bezoeken. Iedereen houdt van andere dingen en zoals jullie nu waarschijnlijk wel weten, hou ik heel erg van de natuur. In dit artikel heb ik voor jullie negen hotspots in de natuur op een rijtje gezet, welke je echt niet mag missen als je in Kreta bent. Dit zijn:

Grot van Zeus 

De grot van Zeus, ook wel de Dikteon of Psychro cave genoemd, ligt bij het dorpje Pychro op de Lassithi hoogvlakte. Je kan deze grot zowel met een georganiseerde trip, via www.getyourguide.nl, als met de auto bezoeken. Wanneer je met de auto gaat, parkeer je deze bij het dorpje Psychro. Vanaf daar, begin je te voet, de wandeling naar de grot van Zeus. Houdt er wel rekening mee dat het pad omhoog leidt, mensen die slecht te been zijn of kinderen zouden eventueel met een paard kunnen gaan. Het totale pad is 800 meter lang. Terwijl je bezig bent met de wandeling zul je prachtige uitzichten hebben over de Lassithi hoogvlakte. De totale wandeling neemt ong. 15 minuten in beslag. 

De entree tot de druipsteengrot is 6 euro per persoon en dien je boven bij de entree te betalen. Vanaf de entree loop je, via een lange trap, de grot in. De grot staat vol met prachtige stalactieten en stalagmieten. Deze zijn verlicht met gekleurde lichten wat ze een mysterieuze gloed geeft. De grot is in totaal 2200m2 groot. Je kan de grot van Zeus in de zomermaanden bezoeken van 08.00 tot 20.00 uur. 

Wanneer je de grot verlaat kom je langs een leuk restaurantje. Wij hebben hier nog even een glas verse granaatappelsap gedronken voordat we weer de weg opgingen. Zeker een aanrader. 

Milonas Waterval

De Milonas waterval ligt ten oosten van Ierapetra en ten noorden van het dorpje Ferma. Je parkeert de auto op het onverharde pad van waaruit je lopend verder gaat. Op den duur krijg je een bord te zien met wat meer informatie over het park en de waterval. Je weet nu dat je bent aangekomen bij het pad naar de waterval toe. Het is een mooi wandelgebied en een vrij gemakkelijk pad wat je naar de waterval toe leidt. Het laatste stuk van het pad moet je door een oud water integratie systeem lopen maar ook dat gaat vrij gemakkelijk. Na een tocht van 4km kom je bij de waterval aan. Hier kan je heerlijk afkoelen. De Milonas waterval is 40 meter hoog. Houdt er wel rekening mee dat de waterval in de zomer vrijwel droog staat. Wil je meer lezen over onze ervaring? Lees dan mijn blog, Hike naar de Milonas waterval

Minoan Water Tanks

Je kan de Minoan water tanks vinden bij Koutsounari, vlakbij Ierapetra. De Minoan water tanks zijn ongeveer 3.000 tot 4.000 jaar oud. Ze werden vroeger vermoedelijk gebruikt om vis te vangen. Ze liggen dan ook in de zee. Om de Minoan water tanks te bereiken moet je eerst een stuk over de rotsen klimmen. De Minoan water tanks zijn leuk en interessant om te zien, het uitzicht op de zee is heel mooi en het is opzich wel leuk om de zee te bestuderen die op de rotsen kletst. Toch heb je het na een half uur wel echt gezien. Een bezoek aan de Minoan water tanks is daarom leuk in combinatie met een hike naar de Milonas waterval. Ga niet helemaal vanuit Chania alleen naar de Minoan water tanks zonder de hike te doen naar de Milonas waterval. Dat zal een teleurstelling zijn. 

Het lepra-eiland Spinalonga

Net ten noorden van Agios Nikolaos ligt het eiland Spinalonga. Spinalonga heeft een lugubere geschiedenis welke vandaag de dag nog terug te zien is op het eiland. In het jaar 1202 kwamen de Venetianen naar Spinalonga, zij bouwden het imposante fort, wat je kan zien vanaf de boot wanneer je aankomt met de boot. Het fort diende, om de Venetianen te beschermen tegen de Turken. Echter veroverde de Turken Spinalonga alsnog in 1715. Ze wisten wel langer stand te houden dan Kreta, wat al in 1669 onder Turks gezag kwam te staan. In 1903 werd Kreta een republiek en wilden dat alle Turken het eiland zouden verlaten. Spinalonga werd als leprakolonie aangewezen, alle mensen uit de republiek met lepra werden naar Spinalonga verbannen. Uit angst dat de ziekte besmettelijk was, verlieten de Turken halsoverkop het eiland. De leprakolonie op Spinalonga bleef bestaan tot 1957. 

Vandaag de dag kan je nog steeds zien hoe het moet zijn geweest om in de leprakolonie te leven. Veel gebouwen zijn gerestaureerd of worden nog gerestaureerd om de geschiedenis zoveel mogelijk te behouden. Ook zie je hier en daar uitlegbordjes op de gebouwen hangen die je meer vertellen over het gebouw. Het is interessant om het beginstuk mee te lopen met een gids. Zij hebben erg veel informatie en delen dit middels foto's die zij bij zich dragen. Nadat je door de poort binnen bent gekomen en het verhaal hebt aangehoord, kan je gemakkelijk zelf verder het eiland gaan verkennen. Zorg wel dat je op tijd terug bent bij de haven, voor de boot terug naar Agios Nikolaos. 

Het is handig zelf drinken mee te nemen. Er is een restaurant aanwezig maar deze is behoorlijk prijzig. We betaalden voor een slushpuppy 5 euro. 

 

de Samaria kloof

De Samaria kloof is waarschijnlijk de bekendste hotspot op Kreta onder de natuurliefhebbers. De Samaria kloof is de grootste kloof van Europa. In de zomer, half april tot eind september, is de Samaria kloof geopend voor wandelaars. Je loopt namelijk op een plek waar in de winter een rivier stroomt. Je begint de tocht op een hoogte van 1.250 meter en in totaal is deze 19km lang. Wanneer je dit te veel vind maar je wilt wel graag de 'Ijzeren poort' zien is er ook een andere route. Je pakt de boot naar Agia Roumeli en loopt de kloof door vanaf het eindpunt. Vanaf het eindpunt is het ongeveer 5km naar de ijzeren poort toe. Wanneer je dit punt hebt bereikt, keer je  om, terug naar Agia Roumeli. Het scheelt je dus bijna de helft van de kilometers op deze manier. Wij hebben de Samaria kloof vanaf het beginpunt doorgelopen. Ben jij benieuwd naar onze ervaring? Lees dan de blog, Door de Samaria kloof lopen

andere canyons op kreta

Naast de Samaria kloof zijn er nog een aantal mooie canyons op Kreta. Je kan bijvoorbeeld de Imbros Kloof doorlopen, deze loopt paralel aan de Samaria kloof, alleen is hij iets korter, namelijk 11km. Een interessant feitje is dat, in deze kloof tijdens de 2e wereldoorlog duizenden Engelse soldaten zijn geëvacueerd op hun doorreis naar Egypte. Een andere mooie Kloof op Kreta is de Aradena kloof in het Sfakia gebied vlakbij het dorpje Loutro. Verder vind je tijdens het touren nog andere kleine Canyons. Zo reden wij op een bergweg en zagen we opeens een bordje staan met daarop Canyon linksaf. Uiteraard sloegen we linksaf en kwamen zo uit bij een Canyon welke we deels konden beklimmen middels planken en bergklimringen in de wanden van de Canyon.

Agia Galini

In het Zuiden van Kreta vind je het gezellige dorpje Agia Galini. Van oorsprong is het een vissersdorpje maar inmiddels leven steeds meer mensen van het toerisme. Het centrum is in de avond erg gezellig en het is leuk om hier een hapje te eten. Overdag is het leuk om naar het strand te gaan in Agia Galini, ook is het leuk om een stuk te gaan lopen naar het Griekse openlucht theater, die je hieronder op de foto ziet. Vanaf het openlucht theater heb je prachtige uitzichten op zowel de zee als het dorpje Agia Galini. 

Onbekende strandjes langs de noordkust van Kreta

Wanneer je een auto of een scooter tot je beschikking hebt, ga eens een dagje touren langs de noordkust van Kreta. Je vind hier overal onontdekte strandjes langs de kust. Wij hebben als onderdeel van onze tour door Kreta, een volledige dag uitgetrokken om langs de noordkust te rijden. Iedere keer dat we een mooi stukje kust zagen, stopten we de auto en liepen vervolgens verder naar het strand toe. Op veel stranden, waren we, in tegenstelling tot de stranden bij de resorts, helemaal alleen. Daarnaast waren ze ook veel mooier, doordat ze niet helemaal vol liggen met zonnebedjes. 

Elafonissi beach

Het strand, Elafonissi, behoort tot de mooiste zandstranden van Griekenland. Elafonissi beach ligt op 76km afstand van Chania en is goed bereikbaar met de auto. Het water is azuurblauw zoals meerdere stranden op Kreta. Daarnaast heeft het zand aan de kustlijn een roze achtige tint wat het geheel ongelooflijk mooi maakt. De rotsen die je verspreid over het strand kan vinden, maken het plaatje compleet. Denk je er over een bezoekje te brengen aan Elafonissi beach? Lees dan ook mijn artikel, het mooiste strand van Kreta

 

Ben je benieuwd hoe wij Kreta hebben ervaren? Lees dan ook mijn blog 8 dagen touren door Kreta. Ben je meer nieuwsgierig naar andere Griekse eilanden? Lees dan mijn artikel de leukste hotspots van Zakynthos.